vasárnap, január 19, 2020

 

NYÍLT NAPOK 

2020. január 16.

9:00

 

SZALAGAVATÓ 

2020. január 17.

16:00

 • Gólyaavató a Szakiban
  Most már Ők is vérbeli Szakisok!:)
 • Alapítványi Bál
  A szép nyári napok jegyében...
 • Előadás a sertéstenyésztésről.
  A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége szervezésében.
 • AGRYA U20
  Diákjaink Budapesten jártak...
 • 2019-es március 15-i Ünnepi műsorunk
 • Állategészségügyi OSZTV
  Miénk a második és az ötödik hely is!
 • Iskolai Karácsony
  Köszönjük ezt a csodálatos műsort a 10.K-nak és osztályfőnöküknek, Juhász Jánosnak!
 • Karácsonyi Karaoke Party
 • II. Országos Állategészségügyi Verseny
  A II. Országos Állategészségügyi Versenyen a SENIOROK 8. helyezést, a SZAKI ÁSZAI 2.0 9. helyezést ért el. – Cintia Tóth, Vanda Jankovics, Terbe Noémi, Will Kornélia, Dávid Bohner és Gábor Grizák
 • Kalocsai állatmenhely
  Az állategészségügyi- és a mezőgazdasági technikus tanulóink Kalocsán jártak az Összefogás az állatokért Alapítvány telephelyén.
 • Georica Alapítványunk Ökocirkáló pályázat
  Georgica Alapítványunk Ökocirkáló pályázata II. helyezést ért el. Köszönjük a kiskunhalasi Tesco vásárlóinak, akik ránk szavaztak!

HATÁRTALANUL!

 

    A jánoshalmi AM ASZK (AM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium) és a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum közösen adta be a „Határtalanul! HAT-18-02 Együttműködés középiskolák között” pályázatot, „Gépészkedjünk határtalanul!” címmel.

A projektben a két iskola - elsősorban gépész - tanulói utazhatnak a másik iskola megismerésére külföldre, illetve az együttműködés produktumaként egy gépésznaptárt készítünk el közösen az éppen aktuális mezőgazdasági munkákról, a diákok élményeivel színesítve.

    A csereutazás előtt a jánoshalmi diákoknak előkészítő órát tartottunk a Magyarország határain kívül élő magyarság történelméről, jelenéről, társadalmi helyzetéről, különös tekintettel Erdélyre és Kézdivásárhely környékére. Emellett részletesen felvázoltuk a pályázaton belül megvalósuló tevékenységeket is.

    2018.szeptember 24 és 28. között 40 kézdivásárhelyi tanuló érkezett hozzánk iskolájuk igazgatójával és három fő pedagógussal . Az ismerkedési estre a Király lovastanyán került sor, itt szállásoltuk el külhoni vendégeinket. Az est folyamán a diákok megismerték iskolánk történetét, képzéseinket, találkozhattak tanulóinkkal. Másnap pedig a reggelit követően megtekinthették intézményünket, a kollégiumot és a tankonyhát, bepillantást nyerhettek diákjaink mindennapi életébe.

Ezután a csoport a  kisszállási Szalagro Kft telepére látogatott, ahol a mezőgazdasági erő- és munkagépeket néztünk meg, majd tovább utaztunk Mórahalmára.. A délutánt a mórahalmi Termálfürdőben töltöttük, ami nagyon nagy élményt jelentett az erdélyi diákoknak.

     Szerda délelőtt a tanüzembe látogattunk, négy, egyenként 10 fős csoportra osztottuk a 40 külhoni diákot és forgószínpadszerűen próbálhatták ki a lábbal hajtható gokart traktort, a John Deere vezetését, a zöldbab és a szőlő szedését, valamint körbesétáltak az állattartó telepen, mindezt szakoktatói irányítással. Ebéd után az Agroprodukt Kft ügyvezetője fogadott bennünket, majd az újonnan felépített pulykanevelőbe és a takarmánykeverőhöz sétáltunk a Kft részlegvezetőinek kíséretében. A délutánt a borotai Koch borászatban zártuk, ahol a szürettől kezdve egészen a palackozott borok dobozolásáig bemutatták a borkészítés  technológiáját

     Csütörtökön a reggelit követően a Renner Bt üzemcsarnokaiba és gyakorló helyére mentünk, ahol többek között az új Renner traktorral és négy másolatának elkészítésével is megismerkedtünk.. A legnagyobb érdeklődést a számítógépes vezérlés és a laboratóriumban bemutatott szakításpróba váltotta ki az erdélyi csoportnál.

A Kiskunhalason elfogyasztott ebédet a keceli Pintér Művek bemutatása és a Haditechnikai Parkban eltöltött szabad program követte. A Pintér Művek munkatársa rávilágított, ők csak rendelésre dolgoznak és az elkészült robusztus méretű termékek titkosak egészen a vevő kéréséig, illetve az alkatrész beszereléséig, végső felhasználásig. Nagyon örültünk, hogy betekintést nyerhettünk az üzemükbe.

Este a búcsúestre kijöttek az erdélyi csoporthoz a jánoshalmi tanulók és tanáraik is. A magyar himnusz lejátszását követően a két iskola vezetője értékelte a hetet, majd a két iskola tanulói beszélgettek, táncoltak, ping-pongoztak, csocsóztak, billiárdoztak, valamint egymás ellen fociztak a szurkoló diákok népes táborának biztatása közben. Megfogadtuk, az áprilisi újbóli találkozásra felkészülünk a visszavágóra! A székely himnusz közös éneklése után még késő estig beszélgettünk.

    Pénteken reggeli után összeállítottuk a gépész naptár első felét, fotókat cseréltünk,majd a kézdivásárhelyi iskolai csoport elindult haza.

    Az erdélyiek visszajelzései alapján nagyon jól érezték magukat, tartalmas és szórakoztató volt számukra az anyaországi utazás. Egy kialakulóban lévő testvériskolai kapcsolat reményében nagyon várjuk az áprilisi utazást, amikor mi megyünk ki meglátogatni az ő iskolájukat, gyakorló helyeiket és Erdélyt.

    Végül szeretném megköszönni főigazgató úrnak és az Apor Péter Szaklíceum igazgatójának támogatását az együttműködésben, minden külhoni és hazai kollégának, aki részt vett a szervezésben és a lebonyolításban; különösen Kozma Imre tanár úrnak az erdélyi iskola ide utazásának nem egyszerű megszervezéséért.

 

Maráczi Mónika

(AM ASZK)

   

Akikre büszkék vagyunk

Terbe Noémi a Állattenyésztő és állategészségügy technikus OSZTV-n második helyezést ért el.

Terbe Noémi- Állattenyésztő és állategészségügy technikus OSZTV 2. hely

A 2019-es év tanára Juhász János

Az év tanára: Juhász János

a 2019-es év tanára: Juhász Zoltán

Az év tanára Juhász Zoltán

A 2019-es év tanára: Kasziba Gábor.

Az év tanára: Kasziba Gábor

Szakál Lászlónak Magyarország Agrárminisztere Elismerő oklevelet adományozott a pedagógusnap alkalmából

Szakál László elismerő oklevelet kapott

Berta Lászlónak 2016-ban munkája elismeréseként pedagógusnap alkalmából oklevelet nyújtott át

Berta László miniszteri elismerő oklevelet kapott

Varga Ferenc
Varga Ferenc

"A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze."
Szent-Györgyi Albert  

Tovább

 

AM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

OM: 027986

6440 Jánoshalma, Béke tér 13.
Tel.: 77/401-028,

email: suli@vmaszk.hu

 

 Amennyiben támogatni szeretné a Georgica alapítvány célkitűzéseinek megvalósítását,kérjük ajánlja fel adója 1%-át:

Számlaszám: 10402348-50526681-76801009

Adószám: 18269143103