kedd, november 19, 2019

NYÍLT NAPOK 

November 14.

November 21.

Január 16.

9:00

Alapítványi Bál

 november 16.

18:00

 Várunk mindenkit sok szeretettel!

 Jelentkezés az iskola titkárságán!


 

 

    A jánoshalmi AM ASZK (AM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium) és a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum közösen adta be a „Határtalanul! HAT-19-02 Együttműködés középiskolák között” pályázatot, „Gépészkedjünk határtalanul!” címmel.

A projektben a két iskola - elsősorban gépész - tanulói utazhatnak a másik iskola megismerésére külföldre, illetve az együttműködés produktumaként minden diák egyedi kulcstartót készít fémmegmunkálással.

    A csereutazás előtt a jánoshalmi diákoknak előkészítő órát tartottunk a Magyarország határain kívül élő magyarság történelméről, jelenéről, társadalmi helyzetéről, különös tekintettel Erdélyre és Kézdivásárhely környékére. Emellett részletesen felvázoltuk a pályázaton belül megvalósuló tevékenységeket is.

  1. szeptember 23. és 27. között 40 kézdivásárhelyi tanuló érkezett hozzánk három fő pedagógussal . Az ismerkedési estre a Király lovastanyán került sor, itt szállásoltuk el külhoni vendégeinket. Az est folyamán a diákok megismerték iskolánk történetét, képzéseinket, találkozhattak tanulóinkkal. Másnap pedig a reggelit követően megtekinthették intézményünket és a kollégiumot, bepillantást nyerhettek diákjaink mindennapi életébe. Majd Jánoshalma város főterén a katolikus templomot csodálhatták meg. Ezután a csoport a kisszállási Szalagro Kft telepére látogatott, ahol a mezőgazdasági erő- és munkagépeket néztünk meg, majd tovább utaztunk Mórahalmára.. A délutánt a mórahalmi Termálfürdőben töltöttük, ami nagyon nagy élményt jelentett az erdélyi diákoknak.

     Szerda délelőtt a tanüzembe látogattunk, hét, egyenként 5-6 fős csoportra osztottuk a 40 külhoni diákot és forgószínpadszerűen próbálhatták ki a lábbal hajtható gokart traktort, a John Deere vezetését, a tárcsázást, a tolatást, a káposzta savanyítását és a szőlő szedését, műhelyben forgácsolhattak. Ebéd után az Axiál Kft szervízmérnöke fogadott bennünket, aki bemutatta a bajai telephelyet. A külhoni tanulók nagyon örültek a kapott Axiálos sapkáknak és a kulcstartóknak.

     Csütörtökön a reggelit követően a Renner Bt üzemcsarnokaiba és gyakorló helyére mentünk, ahol a legnagyobb érdeklődést a számítógépes vezérlés és a laboratóriumban bemutatott szakításpróba váltotta ki az erdélyi csoportnál. Az ebédet a keceli Pintér Művek bemutatása és a Haditechnikai Parkban eltöltött szabad program követte. A Pintér Művek munkatársa rávilágított, ők csak rendelésre dolgoznak és az elkészült robusztus méretű termékek titkosak egészen a vevő kéréséig, illetve az alkatrész beszereléséig, végső felhasználásig. Nagyon örültünk, hogy betekintést nyerhettünk az üzemükbe.

Este a búcsúestre kijöttek az erdélyi csoporthoz a jánoshalmi tanulók és tanáraik is. A két iskola tanulói beszélgettek, ping-pongoztak, csocsóztak, billiárdoztak, valamint egymás ellen fociztak a szurkoló diákok népes táborának biztatása közben. Megfogadtuk, az áprilisi újbóli találkozásra felkészülünk a visszavágóra!   

      Pénteken reggeli után a kézdivásárhelyi iskolai csoport elindult haza.

    Az erdélyiek visszajelzései alapján nagyon jól érezték magukat, tartalmas és szórakoztató volt számukra az anyaországi utazás. Egy kialakulóban lévő testvériskolai kapcsolat reményében nagyon várjuk az áprilisi utazást, amikor mi megyünk ki meglátogatni az ő iskolájukat, gyakorló helyeiket és Erdélyt.

    Végül szeretném megköszönni főigazgató úrnak és az Apor Péter Szaklíceum igazgatójának támogatását az együttműködésben, minden külhoni és hazai kollégának, aki részt vett a szervezésben és a lebonyolításban; különösen Lakatos Zoltán tanár úrnak az erdélyi iskola ide utazásának nem egyszerű megszervezéséért.

 

Maráczi Mónika

(AM ASZK)

   

Akikre büszkék vagyunk

Terbe Noémi a Állattenyésztő és állategészségügy technikus OSZTV-n második helyezést ért el.

Terbe Noémi- Állattenyésztő és állategészségügy technikus OSZTV 2. hely

A 2019-es év tanára Juhász János

Az év tanára: Juhász János

a 2019-es év tanára: Juhász Zoltán

Az év tanára Juhász Zoltán

A 2019-es év tanára: Kasziba Gábor.

Az év tanára: Kasziba Gábor

Szakál Lászlónak Magyarország Agrárminisztere Elismerő oklevelet adományozott a pedagógusnap alkalmából

Szakál László elismerő oklevelet kapott

Berta Lászlónak 2016-ban munkája elismeréseként pedagógusnap alkalmából oklevelet nyújtott át

Berta László miniszteri elismerő oklevelet kapott

Berta László
Berta László

„Lehet, hogy elfelejtik, mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól.” (Carl William Buechner)

Tovább
Kovács Bianka

      Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.” (Les Brown)

Tovább
Faddi Tibor
Faddi Tibor

Aki azt a bátorságot vette magának, hogy másokat tanítson,
annak mindennap tanulnia kell (M. Gorkij)

Tovább
Juhász János

Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.(Babits Mihály)

Tovább

 

AM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

OM: 027986

6440 Jánoshalma, Béke tér 13.
Tel.: 77/401-028,

email: suli@vmaszk.hu

 

 Amennyiben támogatni szeretné a Georgica alapítvány célkitűzéseinek megvalósítását,kérjük ajánlja fel adója 1%-át:

Számlaszám: 10402348-50526681-76801009

Adószám: 18269143103