Brüsszelben is bemutatkozott a SZAKI

Egy éve került átadásra a Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban  az a tanterem és oktatási anyag, mely segítségével a tanulók a virtuális valóság lehetőségeit kihasználva gyarapíthatják tudásukat.

Ebben az innovatív projektben szakmai együttműködő partnerünk az Agrárminisztérum tulajdonában álló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., melyet a miniszter a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat állandó titkársági feladatainak ellátásával bízott meg.

A munka- és erőgépek használatát és karbantartását oktató virtuális rendszert az országban elsőként a mi iskolánk alkalmazhatja. A Pix VR Training Kft. innovatív fejlesztése tavaly óta készíti fel a diákokat a valós munkakörnyezetre.

Nagy öröm volt számunkra, hogy külföldön is felfigyeltek a projektünkre és meghívást kaptunk az Európai Unió mezőgazdasággal és vidékfejlesztéssel, valamint az ehhez kapcsolódó szakképzéssel kapcsolatos konferenciájára Brüsszelbe.  Erre az eseményre azokat a tanárokat, diákokat, képzési szolgáltatókat és más nemzeti szintű szereplőket várták, akiknek szerepe lehet abban, hogy rávilágítsanak, milyen fontos a szakoktatás egy olyan mezőgazdasági szektor létrehozásában, amely felkészült a zöld és digitális átállásra. Ezeket a feladatokat az Uniós agrárpolitika kiemelten fogja kezelni a következő támogatási ciklusban.

A konferenciát Wolfgang Burtscher az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának főigazgatója nyitotta meg. Elmondta, hogy azokat az iskolákat hívták meg a rendezvényre, amelyek a jól képzett szakemberek következő generációját készítik fel a zöld és digitális átállásra.

A bemutatkozó iskolák Olaszországból, Belgiumból, Ausztriából, Romániából és Magyarországól érkeztek.

A „Farming’s got talent! Vocational education and training for agriculture in transition” konferencián Magyarországot a jánoshalmi SZAKI tanára, Sári Éva és diákja, Torma István Zsolt, 12. K osztályos mezőgazdasági gépésztechnikus tanuló képviselték, akik angol nyelvű előadást tartottak az elmúlt egy év tapasztalatairól és a virtuális valóság használatát alkalmazó rendszerről.

Előadásuk – az élőben is követhető közvetítés alapján – nagy sikert aratott.

Büszkék vagyunk rájuk és köszönjük a felkészülésüket!

.