MODELLEZZÜNK!-3 LÁBBAL HAJTHATÓ EMELŐ GOKART TRAKTOR pályázat

ÉPÍTSÜNK LÁBBAL HAJTHATÓ EMELŐ GOKART TRAKTORT!

A MODELLEZZÜNK!-3 LÁBBAL HAJTHATÓ EMELŐ GOKART TRAKTOR pályázat AZ EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM „A hazai és határon túli köznevelési intézményekben, iskolai rendszerű szakképzést folytatóintézményekben működő komplex tehetséggondozó programok támogatása” című, NTP-KNI-20-0002 kódszámú pályázati program keretében valósult meg.

A támogatási összeg: 1 100 000 Ft volt.

A 2020/2021 tanév tizedik osztályos mezőgazdasági gépész tanulói szakköri foglalkozás keretein belül, építettek egy lábbalhajtható gokart traktort, amely emelő szerkezettel is rendelkezik. A COVID-19 miatt, csak kiscsoportos foglalkozásokat tudtunk tartani, így a tanulókkal Horváth László, Csányi Mátyás és Boros Dénes szakoktatók, felváltva vagy elkülönített csoportokban végezték a feladatokat.

Elsődleges célunk, hogy a tehetséges és alkotni vágyó tanulók logikus gondolkodását és kézügyességét fejlesszük. Erre legalkalmasabbnak, egy emelő gokart traktor megtervezését és saját kezű megépítését választottuk. A tanulók feladata volt kitalálni, megtervezni és elkészíteni a részelemeket. Majd ezeket szakoktatói felügyelet mellett biztonságos működő egységgé összeépíteni. A kreatív tanulók gyakorlatban tudták hasznosítani mindazt a tudást, melyet elméleti órákon tanultak. Sőt, az elméleti tudás rejtett összefüggéseire is ráeszméltek a gyakorlati munka ideje alatt. Az elképzeléseket a mechanika szigorú szabályai, az esztétikus kinézet, valamint a használhatóság tartotta kordában.

Ezt a szerkezetet, szégyenkezés nélkül tudjuk megmutatni a mezőgazdasági gépész szakma népszerűsítésére szolgáló kiállításokon, expókon, nyílt napokon és egyéb rendezvényeken. Az ifjú alkotók méltán lehetnek büszkék művükre.

A szakköri foglalkozás tagjai 2021 júniusában üzemlátogatáson is részt vettek a Leták Mezőgazdasági Gépgyárban Géderlakon, ahol megismerhették a mezőgazdasági munkagépek korszerű gyártástechnológiáját. Munka közben láthatták a lézeres anyagdarabolást, karusszel üzemű tárcsalap edző berendezést és a CNC vezérlésű plazma vágót.

Ezek a tanulók, a munkaerő piacra már olyan komplex gyakorlati tapasztalattal indulnak, amely nagy előnyt jelent számukra, hiszen azokat a kompetenciákat tudtuk fejleszteni, melyekre a munkáltatók igényelnek. Ilyenek a lényeglátás, a szerszám használat, alkatrész ismeret, a mechanikus szerkezetek működési ismerete, valamint a csapatmunkában való eredményes és hatékony részvétel.

BD; MM