„Szakis” akcióink a környezetvédelem jegyében

     Iskolánk 2018-ban érdemelte ki az Örökös Ökoiskola címet. Nevünkhöz méltóan igyekszünk minél több környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezéshez csatlakozni.

    Ebben a tanévben november 21-e és 27-e az Európai Hulladékcsökkentési Hét témája a textíliák újrahasznosítása volt. Plakátokkal és megosztásokkal hívtuk fel tanulóink, oktatóink és a szülők figyelmét, hogy ami nekünk hulladék, az másnak kincs is lehet. Kirojtosodott plédeket, elhasználódott ágynemű huzatokat, kilyukadt lepedőket gyűjtöttünk.

     December 2-a és 9-e között az első Állatvédelmi Témahét keretein belül állateledeleket vártunk. Hét osztály (9k, 9m, 11k, 12k, 10b, 11b, 11c) összesen 14 nagy zsák kutyaeledelre adott össze pénzt. Köszönjük az osztályfőnökök munkáját és Jóba Andrea kolleganőnek a szervezést, vásárlást.

     December 9-én, pénteken délelőtt a Kelebia Kutya Mentő alapítvány képviselője, Lukács Marianna megmentett négylábú társa, Argó kíséretében érkezett az iskolába. A felajánlott textíliákat és kutyatápokat Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató asszony, Taskovics Péter igazgató úr és a 12K osztály tanulóinak jelenlétében adtuk át a menhelynek. Az átvett adományt tanulóink pakolták be a menhely dobozos autójába, ami az utcán állt.

     Ezen felül Farkas Fanni 10K osztályos tanuló anyukája szalmát tud felajánlani az állatok alá télen, mert a szalma nem vizesedik be. Tavasztól őszig viszont ruhát tesznek a kutyusok alá. Czellerné Ádám Mária közbenjárásával a Máltai Szeretszolgálat Pelikán Szociális Kht-ből is érkeztek elhasználódott textíliák adományozás céljából az aulába. Továbbá egyik 9K osztályos tanulónk, Lutz László apukája még forgácsot ajánl fel a menhelynek.

     Marianna nagyon megköszönte a sok segítséget és bármikor szívesen látják az iskolánkból érkező csoportokat a menhely látogatására.

     Az ő szavaival zárom soraimat: „Egy kutya örökbefogadásával két életet mentünk meg. Az egyik, akit elvittünk és egy másikat, aki érkezhet a helyére.”

Maráczi Mónika

ökoiskola koordinátor