1. helyezés a Dr. Szabó Gusztáv emlékversenyen

A 2019/2020-as tanévben iskolánk egyik kiemelt rendezvénye lett volna a harmincegyedik Dr. Szabó Gusztáv Országos Gépészeti Emlékverseny, melyet akkor sajnos a Covid járvány miatt el kellett halasztanunk, és az előző, 2020/2021-es tanévben sem sikerült bepótolnunk. Így rendhagyó módon most, a 2021/2022. tanév elején kerül sor ennek az elmaradt rendezvénynek a pótlására. A megrendezése körül továbbra is akadtak bizonytalanságok, ezért külön köszönjük a résztvevő iskolák versenyzőinek és felkészítő tanárainak, hogy vállalták ezt a szakmai megmérettetést és eljöttek, annak ellenére, hogy nagyon kevés idejük volt a felkészülésre.

A verseny névadója, Dr. Szabó Gusztáv (1879 – 1963) a 20. század elismert gépészmérnöke, a MÁV és a Műegyetem kiváló szaktekintélye, utóbbinak dékánja és rektora is volt. Különösen a mezőgazdaság műszaki fejlesztése és szabványosítása terén végzett kiemelkedő munkát, tudományos alapokat teremtett a hazai traktorgyártás számára. Az emlékére rendezett országos versenyen ennek megfelelően különböző, elméleti és gyarkorlati gépészeti feladatokat kellett megoldaniuk a tanulóknak. Idén 7 iskola diákjai mérték össze tudásukat:

 • Baja – Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola
 • Csorna – KASzC Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola
 • Hajdúböszörmény – Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium
 • Jánoshalma – Déli ASzC Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
 • Makó – Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola
 • Piliscsaba – FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma
 • Vép – AM Dunántúli Agrár-Szakképző Központ Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

A kétnapos versenyt Taskovics Péter, iskolánk igazgatója és Szabó István, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, az egyetem Műszaki Intézetének igazgatója nyitották meg, a műsort a Probitas Tánc-sport Egyesület táncosai is színesítették. A zsűri tagjai:

 • Elnök: Orosz György a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakképzési referense
 • Dr. Bense László a MATE egyetemi docense
 • Dr. Fülöp István a MATE mestertanára
 • Dr. Renner Tamás a Renner Bt. műszaki igazgatója, címzetes egyetemi docens
 • Malustyik Béla az Agroprodukt Kft. ügyvezető igazgatója
 • Kocsis István igazgatóhelyettes, a Közép magyarországi Agrárszakképzési Centrum Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

A péntek a gyakorlati feladatok napja volt, többek között munkagép összeszerelés, fémmegmunkálási feladatok és bekötött szemmel végzendő traktoros ügyességi feladatok is szerepeltek a teendők listáján. Másnap a versenyzők elméleti tudásukról adhattak számot, ezután a neves szakemberekből álló zsűri értékelte a teljesítményeket.

Az első helyezést nagy örömünkre iskolánk érte el, gratulálunk tanulóinknak, a 12. K osztályba járó Farkas Sándornak, Nagy Józsefnek és Wéber Balázsnak, és felkészítő tanáraiknak Boros Dénesnek, Csányi Mátyásnak, Éder Jánosnak, Juhász Zoltánnak és Kasziba Gábornak!

A második helyezést a makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola diákjai, a harmadik helyzést a Vépi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói szerezték meg. Gratulálunk Nekik és a többi iskola versenyzőinek, tanárainak egyaránt!

További képek a galériánkban tekinthetők meg.